Jak dawniej wąsacze pili kawę oraz do czego nasi przodkowie potrzebowali tak wielu rodzajów sztućców - między innymi odpowiedzi na te pytania poznali uczestnicy projektu "Do stołu podano, czyli sztuka, literatura na talerzu (i na języku)", który realizuje płocki Wydział MSCDN we współpracy z Muzeum Mazowieckim w Płocku (seminaria) oraz Biblioteką Pedagogiczną w Płocku (zajęcia biblioteczne).
To dopiero była uczta! Uczta smaków, obrazów, tekstów literackich... Przez cały rok szkolny uczestnicy projektu Do stołu podano... poznawali sztukę i literaturę nie tylko od kuchni. To jednak jeszcze nie koniec! Zgodnie z powiedzeniem - apetyt rośnie w miarę jedzenia - kolejne działania będą kontynuowane w następnym roku szkolnym.
Tematy dotychczasowych spotkań Rozkosze podniebienia, W secesyjnej kuchni i przy stole oraz Co to jest dzieło sztuki. Jak czytać obrazy pobudzały zarówno zmysły smaku, jak również zachęcały do delektowania się artystycznym kunsztem znanych malarzy i pisarzy. Zaplanowane działania objęły także dzieci z placówek biorących udział w Projekcie - zorganizowane specjalnie dla nich zajęcia biblioteczne, między innymi: Pięknie jemy i dziękujemy!, Przyjecie dla misiów czy Owoce są smaczne i zdrowe z pewnością wzbogaciły ich zasób wiedzy na temat kulturalnego zachowania, nie tylko przy stole.
Warto zaznaczyć, że uczestnicy Projektu w tym roku szkolnym rozpoczęli realizację cyklicznych spotkań prowadzonym metodą projektu w swoich placówkach, które będą kontynuowali w kolejnych, powakacyjnych miesiącach.
Dotychczas zrealizowane zajęcia w Miejskim Przedszkolu nr 25 w Płocku, w Samorządowym Przedszkolu w Ciachcinie, w Szkole Podstawowej w Słupi oraz Miejskim Przedszkolu nr 34 w Płocku obserwowała Aleksandra Banach, koordynator komponentu przedszkolno-wczesnoszkolnego, przedmiotów artystycznych oraz zajęć pozalekcyjnych.